0800 33 65 16

Що робити з зіпсованими купюрами?

Кожна людина в житті хоч раз бувала в незручній ситуації, коли в магазині або транспорті йому давали на здачу стару, потерту або порвану купюру. Такі гроші може видати навіть банкомат, якому неможливо пред'явити претензії. Також подібні пошкодження можуть виникнути і по вині власника купюри. Що ж можна зробити, якщо такі банкноти виявилися у вашому гаманці, а їх ніхто не бере?

Де можуть прийняти порвані купюри?

Обмін зношених купюр

Подібні гроші можуть без проблем взяти в касах вокзалів, в магазинах або громадському транспорті, якщо купюри непомітно склеєні і не мають значних пошкоджень. До дрібних дефектів можна віднести:

  • легкі потертості;
  • відсутність 1-2 країв, кутів;
  • дрібні плями від фарби або жиру;
  • наявність скотча, який скріплює невеликі розриви;
  • написи ручкою або олівцем;
  • дрібні отвори.

Як правило, такі гроші потрапляють в банк, де їх вилучають і замінюють новими аналогами. При більш серйозних пошкодженнях касири магазинів можуть не взяти купюру, тоді вам доведеться особисто поміняти їх в банку. Якщо вам намагаються дати такі гроші на здачу, то ви можете попросити поміняти купюру, щоб вам не довелося надалі змінювати її в банку.

Що робити, якщо гроші відмовляються приймати?

Як уже згадувалося вище, пошкоджені гроші можна обміняти в банку. Згідно з вимогами НБУ кожен банк зобов'язаний приймати такі гроші без паспорта на першу вимогу клієнта. Це стосується тільки гривні, а ось якщо у вас на руках виявилися зіпсовані долари або євро, то на касі запитають певний відсоток, зажадають пред'явити паспорт або пред'являть свої умови обміну.

У банку можуть прийняти купюру, якщо вона пошкоджена не більше, ніж на 55%. Якщо купюра відповідає нормам, але касири відмовляються її приймати, то можна поскаржитися на гарячу лінію НБУ. Якщо ж банкнота має ряд нетипових ушкоджень, то її можуть віддати на експертизу. Експертизі підлягають купюри, пошкоджені вогнем, водою, ламіновані банкноти, а також купюри, розрізані на 2 і більше частин, з відсутністю одного серійного номера.

Щоб не займатися болісним обміном пошкоджених грошей, експерти радять не зберігати гроші у вологих місцях. Навіть целофановий пакет, в який загортають купюри, не рятує від вологи і грибка. Також варто їх тримати подалі від вогню, хімічних рідин, маленьких дітей і домашніх тварин.