0800 33 65 16

Як відрізнити фальшиві долари?

Фальшиві долари в світі зустрічають досить часто, саме USD є валютою №1, яку підробляють найчастіше. Щоб не стати жертвою фальшивомонетників і не бути звинуваченим в незаконних діях, потрібно навчитися відрізняти фальшиві від справжніх купюр. Якщо проявити пильність, то можна самостійно перевіряти купюри на справжність, щоб уникнути проблем при обміні валют. В основному, підробляють купюри номіналом 100 доларів, рідше - 20 і 50 доларів.

Як виявити несправжні купюри?

Як виявити підроблені долари

Як правило, виявити 100% підробку можуть тільки спеціальні датчики в банках або пунктах обміну, однак на практиці можна застосувати кілька порад, які допоможуть легко виявити фальшивку. В першу чергу потрібно звернути увагу на наступні ознаки:

  1. Зовнішній вигляд купюри. Справжні банкноти мають високу якість друку, на них добре проглядаються захисні волокна, голографічні символи, номінал. Якщо дрібні деталі змащені і є рамка, то перед вами підробка.
  2. Тип паперу. Справжні долари щільні на дотик, мають рельєфну печатку, яку можна відчути під пальцями. Підробка набагато тонше оригіналу, має іншу, більш гладку структуру.
  3. Портрет. Кожну доларову купюру прикрашає зображення президента з чіткими контурами. На оригінальних купюрах з одного боку мікродруком написано назву країни, підробити це неможливо.
  4. Серійний номер. В оригінальних купюрах серійні номери з обох сторін купюри співпадають і розташовані.
  5. Захисна смуга. У справжніх купюрах захисна стрічка входить в структуру паперу, а не надрукована. На просвіт у ній видно абревіатуру назви країни і номінал. Під ультрафіолетом справжня смуга світиться.
  6. Водяний знак. Він є не у всіх купюр, розташований праворуч від портрета.
  7. Чорнило, що змінюють колір. У справжніх великих купюр під кутом чорнило змінюють свій колір, якщо немає - гроші підроблені.

Де можна перевірити долари на справжність?

Якщо у вас в руках опинилася купюра сумнівної якості, не поспішайте її викидати. Зверніться в банк, там її повністю перевірять і тільки потім винесуть вердикт. Якщо експрес-перевірка не допоможе, тоді банк вилучає купюру і витрачає на неї набагато більше часу, запитуючи при цьому чималу комісію. Якщо ви не хочете чекати, то можете оперативно перевірити справжність будь-якої валюти в обмінниках Кіт Груп. Його каси оснащені точними детекторами, які гарантовано виявлять підробку серед справжніх купюр. У пунктах обміну Кіт Груп можна також без черг і комісій купити/продати USD за вигідним курсом.