• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Українцям потрібні не тільки долари, а й злоті

Курс злотого Харків

Серед жителів Західної України великим попитом користується валюта сусідів Польщі - злотий. Так історично склалося, що Польща і західні області нашої країни довгі роки підтримують культурні, історичні, туристичні та економічні зв'язки, тому багато місцевих жителів постійно перетинають кордон, щоб відвідати рідних і друзів, купити товари дешевше або просто цікаво провести вихідні.

Чим Польща приваблює українців?

Сусідня країна приваблює українців тисячами робочих місць, туристичними місцями, університетами та ін. В Польщі національною валютою є польський злотий. У деяких магазинах можна також розраховуватися євро, проте в більшості місць розрахунок відбувається саме в злотих. Польська валюта досить стійка, в порівнянні з української.

Якщо ви теж збираєтеся відвідати Польщу, то варто заздалегідь подбати про покупку місцевої валюти, без цього вас просто не пустять на кордоні. У країні є свої пункти обміну (контори), банки, проте вони змінюють українську гривню за невигідним курсом, на кордоні міняти гроші - також не варіант, варто це зробити ще в Україні. Щоб дізнатися актуальний курс PLN, можете вивчити інформацію на сайті НБУ, провідних банків і пунктів обміну.

Чому необхідна готівка злотими?

Незважаючи на всю лояльність до українців і інших іноземців, без мінімального запасу злотих з собою потрапити на територію Польщі не можна. Хоч ця країна і увійшла до Євросоюзу, від своєї валюти вона не відмовилася. Не важливо, з якої візи ви відвідуєте Польщу і наскільки довго, потрібно заздалегідь приготувати злоті готівкою. У кафе, туристичних місцях, транспорті розрахунок здійснюється тільки в PLN.

У Польщі діють ще більш жорсткі правила стосовно нелегального обміну. Тут заборонений обмін з рук, а також іноземні гроші. Обміняти гривню, чеські крони можна в пунктах під вивіскою Kantor. У банках обміняти гривню проблематично, а курс - дуже невигідний, крім того, багато банківських відділень мають короткий робочий день, на вихідних вони взагалі закриті.

Є певні вимоги до мінімальної суми злотих:

  • якщо ви збираєтеся відвідати Польщу на уїк-енд до 3 днів, тоді вам потрібно мінімум 300 злотих;
  • якщо ви їдете на навчання, то встановлена норма в місяць - 543 злотих;
  • якщо ви їдете в Польщу з сім'єю на відпустку, то на кожного члена сім'ї потрібно підготувати по 457 злотих на кожного.

Важливо, щоб сума не перевищувала 10000 євро, інакше доведеться її декларувати. Незважаючи на складності, Польща і далі приваблює українців.